Cum să alegi ca bărbat pantofi care să ți se potrivească perfect și în care să te simți confortabil?

Este bine cunoscut faptul că bărbații petrec în general mult mai puțin timp la cumpărături decât femeile, dar asta nu pentru că apreciază mai puțin impactul unei vestimentații impecabile, ci pentru că sunt mai puțin aventurieri la capitolul îmbrăcăminte și de asemenea se cunosc atât de bine pe ei înșiși încât pot să spună oricând, oricui, exact ce le place și ce nu le place. Ce cunosc bărbații mai puțin însă, este ce trebuie să facă pentru a alege haine și pantofi care să li se potrivească perfect ca mărime și care să-i facă să se simtă confortabil.

Femeile petrec mult timp în fața oglinzii, măsurându-se din priviri și evaluându-și corpul, analizând fiecare detaliu. Cele mai multe dintre ele folosesc frecvent atât cântarul, cât și centimetrul ca să-și afle măsurile exact și astfel, atunci când merg la cumpărături, chiar dacă mai cad pe gânduri când vine vorba de design sau culoare, la măsură nu se înșeală aproape niciodată. Bărbații pe de altă parte, colindă magazinele doar în căutarea măsurii perfecte și uneori, chiar dacă se străduiesc, nu reușesc să găsească articole care să li se potrivească ca turnate.

Dacă și tu ești genul de persoană care i s-a întâmplat de multe ori să cumpere un produs și să-l aducă înapoi la magazin doar pentru că mărimea nu era chiar cea care trebuie, citește până la capăt acest ghid și află cum să alegi cei mai potriviți pantofi barbati pentru tine.

Ce așteptări trebuie să ai de la o pereche de încălțăminte?

Spre diferență de niște pantofi oarecare, pantofii ideali trebuie să:

- amortizeze piciorul: talpa intermediară este partea principală a pantofului care asigură amortizarea. În mod surprinzător, pantofii nu reduc atât de mult forța care acționează asupra picioarelor în timpul mersului, dar în schimb măresc timpul necesar pentru aplicarea acestei forțe, astfel încât organismul are suficient răgaz să se pregătească și să se adapteze.

- susțină piciorul: pantoful trebuie să susțină piciorul într-o poziție confortabilă, aproape paralelă cu solul atunci când pășești. Există bineînțeles excepții, ca de exemplu pantofii cu toc, dar când vine vorba de aceștia nu putem vorbi atât de mult de aspecte legate de ortopedie, cât de stil. Majoritatea tipuri de pantofi însă, sunt create cu gândul la confort și la sănătatea piciorului.

- ofere un confort deosebit: pantofii trebuie să se simtă confortabil încă de la prima purtare. Dacă ai probat o pereche de pantofi și nu simți că mergi bine cu ei, indiferent dacă ești bărbat sau femeie, ar trebui să încerci și alte modele. În ziua de azi, cu oferta variată de branduri și modele, nimeni nu ar mai trebui să facă concesii în privința confortului în ceea ce privește încălțămintea.

- se potrivească perfect pe talpa piciorului: când spunem potrivire perfectă, nu ne referim la pantofi care stau fix pe picior și țin talpa piciorului încorsetată ca într-o cămași de forță. Dimpotrivă, potrivire perfectă când vine vorba de pantofi înseamnă să mai rămână spațiu încât să poți introduce ușurință un deget între călcâiul tău și partea din spate a pantofului atunci când te-a încălțat și stai ridicat în picioare. Nu este bine ca pantofii să fie prea mari deoarece te expui riscului de împiedicare și cădere, dar nici ficși deoarece, atunci când mergi foarte mult sau stai perioade lungi în picioare, tălpile tale se pot umfla și pantofii prea mici vor pune o presiune mare pe degete și unghii, determinând astfel apariția unor numeroase probleme de sănătate. 

- să ofere suport optim tălpii și gleznei: ca să nu riști să te accidentezi în timpul mersului, ai nevoie de pantofi nici prea largi și nici prea înguști. De aceea, chiar dacă îți place în mod deosebit un anumit model, trebuie să fii atent ca lățimea acestuia să se potrivească bine la lățimea tălpii tale. În caz contrar, pantoful îți va juca în picioare sau, dimpotrivă, te va strânge. De asemenea, trebuie să alegi pantofi care îți oferă suportul necesar și pentru glezne. Mai ales dacă faci sport de performanță sau ești o persoană activă, optează pentru niște pantofi care să-ți cuprindă glezna și s-o strângă bine, cât să te simți confortabil.